Nieuwsbericht

Systematische review: psychosociale risicofactoren bij de moeder geassocieerd met alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap en Foetaal Alcohol Spectrum Stoornis (FASD)

7 september 2021

Onderzoekers van Murdoch University en Curtin University uit Perth (Australië) hebben een systematische review uitgevoerd naar het identificeren van psychosociale risicofactoren die geassocieerd zijn met alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap en kunnen leiden tot een Foetaal Alcohol Spectrum Stoornis (FASS). In totaal zijn 14 onderzoeken met samen 386.067 deelnemers geïncludeerd in het onderzoek (7 cross-sectioneel, 7 case-control). Uit dit onderzoek blijkt dat de volgende risicofactoren voorspellers zijn van riskante alcoholconsumptie gedurende de zwangerschap en dus het risico op FASS kunnen vergroten: geschiedenis van mentale problemen, angstgevoelens, depressie, blootstelling aan huiselijk geweld en het drinkgedrag van de partner en familie. De onderzoekers concluderen dat clinici de onderzoeksresultaten kunnen gebruiken om betere informatie en behandeling te bieden aan kwetsbare vrouwen om het aantal zwangerschappen met blootstelling aan alcohol terug te dringen.

Ward, N., Correia, H., & McBride, N. (2021). Maternal psycho-social risk factors associated with maternal alcohol consumption and Fetal Alcohol Spectrum Disorder: a systematic review. Archives of gynecology and obstetrics, 10.1007/s00404-021-06206-4. Advance online publication. https://doi.org/10.1007/s00404-021-06206-4


Meer lezen over dit onderwerp