Nieuwsbericht

Systematische review: de relatie tussen alcohol drinken en hoeveelheid voedselinname

12 november 2019

Wetenschappers van de University of Michigan en de University of California (VS) hebben een systematische review uitgevoerd naar de relatie tussen alcohol drinken en de hoeveelheid van voedselinname (koolhydraten, vet en proteïne). In de review werden 18 experimentele en 12 observationele studies geïncludeerd. Hoeveelheid alcohol werd als volgt gedefinieerd (in de VS bevat een standaardglas 14g alcohol): licht drinken <1 glas per dag; matig drinken 1-2/2-3 glazen per dag voor vrouwen/mannen; zwaar drinken ≥2/≥3 glazen per dag voor vrouwen/mannen. De onderzoekers vonden dat licht en matig drinken verband hield met een hogere inname van vet en proteïne inname. Niet alle studies lieten dit verband zien. Regelmatig zwaar drinken hield verband met een verminderde inname van koolhydraten. De onderzoekers concluderen dat alcohol drinken geen uniform effect heeft op voedselinname, maar bij verschillende hoeveelheden een ander effect heeft op de soort en hoeveelheid voedsel.

Obesity reviews