Nieuwsbericht

Systematische review: alcoholinterventies en het voorkomen en verminderen van problematisch alcoholgebruik van 55-plussers

30 maart 2022

Onderzoekers van Tilburg University en Maastricht University uit Nederland hebben een systematische review uitgevoerd om te begrijpen hoe (d.w.z., welke elementen), in welke context en waarom (welke mechanismen) interventies succesvol zijn in het voorkomen of verminderen van problematisch alcoholgebruik onder oudere volwassenen. In totaal zijn er 61 studies geïncludeerd, waarvan slechts drie rapporteren over interventies die specifiek voor oudere volwassenen waren ontwikkeld (zoekperiode: 2000-2022).

Uit dit onderzoek blijkt dat er drie belangrijke effectieve elementen van interventies zijn om problematisch alcoholgebruik te voorkomen of te verminderen bij oudere volwassenen:

1)     Het geven van informatie over de gevolgen van alcoholgebruik

2)     Contact leggen met anderen en communiceren met hen over (alcohol)problemen

3)     Gepersonaliseerde feedback over drinkgedrag

Van deze elementen wordt vooral de tweede nog weinig toegepast bij interventies voor oudere volwassenen. Het is voor interventieontwikkelaars dus belangrijk om het leggen van contact met anderen en communicatie over (alcohol)problemen onderdeel te laten zijn van alcoholinterventies. Eenzaamheid is namelijk een probleem onder oudere volwassenen en er is eerder al een verband aangetoond tussen eenzaamheid en alcoholgebruik.

Boumans, J., van de Mheen, D., Crutzen, R., Dupont, H., Bovens, R., & Rozema, A. (2022). Understanding How and Why Alcohol Interventions Prevent and Reduce Problematic Alcohol Consumption among Older Adults: A Systematic Review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(6), 3188.


Meer lezen over dit onderwerp