Nieuwsbericht

Proef met leeftijdsverificatiesysteem in Britse supermarkten

27 januari 2022

Vijf Britse supermarktketens (Co-op, Tesco, Asda, Aldi en Morrisons) gaan tot mei 2022 deelnemen aan een proefproject van de Britse overheid, waarmee een digitaal leeftijdsverificatiesysteem wordt gebruikt bij de verkoop van alcohol.

Het leeftijdsverificatiesysteem (Yoti) bestaat uit een digitaal identiteitsplatform dat wordt gebruikt door de National Health Service. Het systeem gebruikt een AI-aangedreven algoritme om de leeftijd van gezichten te controleren. Bij 16-tot 20-jarigen is de nauwkeurigheid 1,5 jaar.

De technologie, die verschilt van gezichtsherkenning, zal worden ingebouwd in zelfbedieningsterminals van supermarkten, waarbij foto's worden gemaakt van de gezichten van de klanten (als ze daarmee hebben ingestemd). Die foto’s worden alleen gebruikt voor analyse en daarna meteen verwijderd.

Tijdens de proeven zullen de deelnemers ook gewoon hun ID moeten laten zien om te voldoen aan de huidige wet, die vereist dat klanten een rijbewijs met foto, paspoort of ander leeftijdsbewijs overleggen.

INews


Meer lezen over dit onderwerp