Nieuwsbericht

Cross-sectioneel -en cohortonderzoek: verschillen in de organisatie van de hersenstructuur kunnen alcoholafhankelijkheid bij volwassenen en zwaar drinken bij jongeren voorspellen

14 december 2021

Onderzoekers van verschillende wetenschappelijke instellingen uit Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten hebben onderzocht of er verschillen zijn in de organisatie van de hersenstructuur bij 745 volwassenen met alcoholafhankelijkheid middels een cross-sectioneel onderzoek en 297 zwaar drinkende jongeren op 14- en 19-jarige leeftijd voordat zij worden blootgesteld aan alcohol middels een cohortonderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat jongere volwassenen met alcoholafhankelijkheid een lagere netwerksegregatie en een hogere netwerkintegratie hadden vergeleken met jongere volwassenen zonder alcoholafhankelijkheid. Zwaar drinkende jongeren hadden op 14- én 19-jarige leeftijd een lagere modulariteit, cluster coëfficiënt en lokale efficiëntie, evenals een lagere gemiddelde kortste padlengte en een hogere globale efficiëntie vergeleken met jongeren die niet zwaar drinken. De onderzoekers concluderen dat de organisatie van de hersenstructuur een voorspeller is van alcoholafhankelijkheid bij volwassenen en zwaar drinken bij jongeren.

Ottino‐Gonzalez, J., Albaugh, M. D., Cao, Z., Cupertino, R. B., Schwab, N., Spechler, P. A., ... & Garavan, H. (2021). Brain structural covariance network differences in adults with alcohol dependence and heavy drinking adolescents. Addiction.


Meer lezen over dit onderwerp