Onderzoek

Effectiviteit van de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop in 2014

Instituut

Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus School of Economics

Looptijd

2022-2023

Contactpersoon

Elisa de Weerd

Beschrijving

Eén van de manieren om schadelijk middelengebruik te verminderen is het beperken van de toegang ervan. Eén van de meest gebruikelijke manieren om alcoholgebruik onder jongeren te beperken is dan ook het gebruik van een minimum legal drinking age (MLDA) – een minimumleeftijdsgrens voor alcoholverkoop.

Een leeftijdsgrens voor alcoholverkoop beperkt specifiek het alcoholgebruik van jongeren met een leeftijd onder de leeftijdsgrens. Dit om de negatieve risico’s van alcoholgebruik – die vooral hoog zijn bij jongeren – te beperken.

In deze studie onderzoeken we de effectiviteit van de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop in 2014. Op 1 januari 2014 werd de leeftijd waarop alcohol mag worden verkocht aan jongeren verhoogd van 16 naar 18 jaar. Ook mogen jongeren onder de 18 jaar sinds deze beleidsverandering geen alcohol meer bij zich hebben in de publieke ruimte. We onderzoeken of de verhoging van de leeftijdsgrens heeft geleid tot een verandering in het alcoholgebruik onder middelbare scholieren. Daarnaast bekijken we of de beleidsverandering heeft geleid tot lange-termijnuitkomsten die beïnvloed kunnen worden door alcoholgebruik, zoals gezondheids- en onderwijsuitkomsten.

Meer info