Onderzoek

Alcohol and Tobacco internet interventions for cancer survivors (ATICS)

Instituut

Trimbos-instituut

Looptijd

2015 - 2020

Contactpersoon

Matthijs Blankers

Beschrijving

Stoppen met roken en verminderen van overmatig alcoholgebruik dragen bij aan eenieders gezondheid en algemeen welbevinden. Voor kankerpatiënten heeft het extra voordelen: behandelingen zijn effectiever, er is minder kans op complicaties, minder last van bijwerkingen en een lager risico op het opnieuw krijgen van kanker.

Er is toenemend bewijs voor de effectiviteit van online interventies gericht op gezond gedrag. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit en kosteneffectiviteit op patiëntniveau te bepalen van twee nieuwe online interventies voor volwassen mensen met kanker in Nederland: MijnKoers-trainingen.

MijnKoers-trainingen zijn online trainingen, die zelfstandig vanuit huis te volgen zijn. De trainingen zijn gebaseerd op bestaande behandelingen waarvan al is bewezen dat ze helpen bij het stoppen met roken of minderen met drinken. In de trainingen zitten onderdelen van belangrijke stromingen binnen de psychologie van gedrag: cognitieve gedragstherapie (CGT), en acceptance and commitment therapy (ACT). CGT helpt je begrijpen wanneer je rookt of drinkt en welke omstandigheden daartoe hebben geleid. ACT leert om vervelende gevoelens toe te staan, zodat je tegelijkertijd aan je doel blijft werken (zoals stoppen met roken of minder alcohol drinken).

Samen met een groep (ex-)kankerpatiënten en deskundigen hebben we de trainingen aangepast met onder andere extra informatie over kanker.

Meer info