Typen alcoholreclame

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcoholreclame en alcoholbeelden in de media
Ga direct naar achtergrondinformatie


Alcoholreclame kent vele vormen en is op verschillende plaatsen vindbaar [1].

Vormen

De verschillende vormen van alcoholreclame zijn gebaseerd op het type informatiedrager dat wordt gebruikt om positieve gedachten over alcohol te creëren. De volgende vormen van alcoholreclame kunnen worden geïdentificeerd: commercials, advertenties, apps, posts en tweets van alcoholmerken, premiums (artikelen met een merknaam, zoals shirts of viltjes) en sponsoring [1]. Ook product placement (productplaatsing) is een vorm van alcoholreclame binnen de context van bijvoorbeeld een (televisie)programma, films of vlogs op YouTube.

Plaatsen

Naast de verschillende typen informatiedragers voor alcoholreclame, zijn er ook nog verschillende plaatsen waar alcoholreclame te vinden is: via traditionele media zoals radio en televisie (bijv. commercials), internet (bijv. advertenties en vlogs), social media (bijv. tweets), publieke gelegenheden (bijv. commercials in de bioscoop), openbare ruimte (bijv. billboards langs de weg) en horeca (bijv. premiums) [1].

Financiering

Naast een karakterisering van alcoholreclame op basis van informatiedrager en plaats, kan alcoholreclame ook gekarakteriseerd worden op basis van de financiering van de gebruikte media [2]. Zo kan de blootstelling aan alcoholreclame verlopen via media die betaald worden door een alcoholproducent. Hieronder vallen bijvoorbeeld advertenties die verspreid worden via traditionele media, product placement, sponsoring en premiums. Daarnaast kan de blootstelling van alcoholreclame verlopen via media waarvan de alcoholproducent de eigenaar is. Voorbeelden hiervan zijn social media kanalen van het bedrijf, zoals Facebook pagina’s, tweets en posts op Instagram. Bovendien kan alcoholreclame ontwikkeld en/of verspreid worden via consumenten. De alcoholreclame wordt dan niet door een alcoholproducent gefinancierd. Te denken valt aan het doorsturen van tweets van een alcoholproducent, product reviews op YouTube, blogs, foto’s van bekende personen die (onbetaald) een alcoholmerk in beeld brengen, en merk t-shirts.

Merkloos

Ook merkloos kunnen media reclame maken voor het drinken van alcohol, bijvoorbeeld via het laten zien van alcoholgebruik in films en series, het refereren naar alcoholgebruik in liedjes of het plaatsen van vergelijkende onderzoeken omtrent alcoholgebruik in kranten. Het is niet altijd te achterhalen of een alcoholproducent heeft betaald voor deze vorm van alcoholreclame [2]. Daarom wordt in sommige onderzoeken naar alcoholreclame ook sec het (merkloos) laten zien van alcoholgebruik via media, al dan niet betaald door alcoholproducenten, meegenomen als potentiële risicofactor voor alcoholgebruik [3].


Nieuws

Referenties

  1. Kruize, A., Mennes, R., & Bieleman, B. (2018). Inventarisatie alcoholmarketing. Groningen-Rotterdam: Breuer-Intraval.
  2. Cukier, S., Wettlaufer, A., Jackson, K., Minozzi, S., Bartholow, B.D., Stoolmiller, M.L., & Sargent, J.D. (2018). Impact of exposure to alcohol marketing and subsequent drinking patterns among youth and young adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi:10.1002/14651858.CD013087.
  3. Smith, L.A., & Foxcroft, D.R. (2009). The effect of alcohol advertising, marketing and portrayal on drinking behaviour in young people: Systematic review of prospective cohort studies. BMC Public Health, 9, 51. doi:10.1186/1471-2458-9-51.

Laatst gewijzigd: dinsdag 21 mei 2019 09:33