Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik en zwangerschap

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcohol en zwangerschap
Ga direct naar achtergrondinformatie


Eén van de doelstellingen van het Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik is dat zwangere vrouwen in 2040 geen alcohol meer drinken [1]. Dit doel is gesteld omdat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap de risico’s vergroot op zwangerschapscomplicaties en een schadelijke ontwikkeling van de foetus.

In het Preventieakkoord zijn met betrekking tot alcohol en zwangerschap de volgende doelstellingen opgenomen voor 2040:

Geen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap

  1. Het aantal zwangere vrouwen dat alcohol drinkt is gedaald van 8,9% naar maximaal 4% (deze groep omvat ook vrouwen in het stadium dat ze nog niet weten dat ze zwanger zijn).
  2. Het aantal moeders dat heeft gedronken terwijl zij wisten dat ze zwanger waren, neemt af van 4,6% naar maximaal 2%. Uiteindelijk is het streven om tot 0% alcoholgebruik tijdens de zwangerschap te komen.Bewustwording en vroegsignalering van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap

  1. De bewustwording van het eigen drinkgedrag en de effecten daarvan neemt toe. Specifiek onderdeel bij vrouwen die zwanger willen worden, is aandacht voor de invloed van alcohol op de foetus en verhoging van bewustwording bij mannen van de mogelijke impact van hun drinkgedrag op hun vruchtbaarheid.
  2. In 2022 heeft 70% van de verloskundigen een training gevolgd om alcoholgebruik bespreekbaar te maken bij zwangere vrouwen en vrouwen in het kraambed.

Referenties

  1. Document Nationaal Preventieakkoord