Obesitas als risicofactor voor alcoholgerelateerde leveraandoeningen

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcohol en gewicht
Ga direct naar achtergrondinformatie


Mensen met obesitas die alcohol drinken lopen extra gezondheidsrisico’s. Het hebben van obesitas in combinatie met alcoholgebruik, versterkt het risico op het ontwikkelen van alcoholgerelateerde leveraandoeningen. Zo verergert het drinken van alcohol het verloop van en verhoogt het de kans op sterfte aan alcoholgerelateerde leveraandoeningen, zoals vervetting, ontsteking, fibrose en cirrose [1]. Recentelijk werd aangetoond dat patiënten met alcoholgerelateerde leverontstekingen die daarnaast ook obees waren een slechter profiel van ontstekingswaarden hebben dan de patiënten die niet obees waren [2]. Dit suggereert dat lichaamsvet een rol speelt in het ontstaan van leverontstekingen. Voor mensen met leverontstekingen of andere alcoholgerelateerde leveraandoeningen, is het daarom extra belangrijk om te proberen af te vallen. 


Nieuws

Referenties

  1. Chiang, D. J., & McCullough, A. J. (2014). The impact of obesity and metabolic syndrome on alcoholic liver disease. Clinics in liver disease, 18(1), 157-163.
  2. Parker, R., Kim, S. J., Im, G. Y., Nahas, J., Dhesi, B., Vergis, N., ... & Aithal, G. P. (2019). Obesity in acute alcoholic hepatitis increases morbidity and mortality. EBioMedicine, 45, 511-518.

Laatst gewijzigd: dinsdag 1 december 2020 14:45