Obesitas verhoogt kans op leveraandoeningen door alcohol

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcohol en gewicht
Ga direct naar achtergrondinformatie


Welke rol speelt obesitas bij het ontstaan van leveraandoeningen als gevolg van alcoholgebruik?

Mensen met obesitas (ernstig overgewicht) die alcohol drinken lopen extra risico op het ontwikkelen van leveraandoeningen zoals vervetting, ontsteking, fibrose en cirrose. Deze aandoeningen verlopen vervolgens ernstiger en ook de kans op overlijden is groter [1]. 

Onlangs is er een onderzoek gedaan onder mensen met een leverontsteking als gevolg van alcoholgebruik. Het bleek dat de ontsteking ernstiger was bij mensen die ook obees waren [2]. Dit suggereert dat lichaamsvet een rol speelt in het ontstaan van leverontstekingen. Voor mensen met leverontstekingen of andere alcoholgerelateerde leveraandoeningen is het daarom extra belangrijk om te proberen af te vallen (naast minderen of stoppen met drinken). 

Lees meer over alcohol en de lever


Nieuws

Referenties

  1. Chiang, D. J., & McCullough, A. J. (2014). The impact of obesity and metabolic syndrome on alcoholic liver disease. Clinics in liver disease, 18(1), 157-163.
  2. Parker, R., Kim, S. J., Im, G. Y., Nahas, J., Dhesi, B., Vergis, N., ... & Aithal, G. P. (2019). Obesity in acute alcoholic hepatitis increases morbidity and mortality. EBioMedicine, 45, 511-518.

Laatst gewijzigd: dinsdag 22 maart 2022 12:58