KOPP/KOV ten tijde van de coronacrisis

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcohol, gemeenten en COVID-19
Ga direct naar achtergrondinformatie


Wat kunnen gemeenten doen om KOPP/KOV en hun ouders te ondersteunen tijdens de coronacrisis en daarna?

KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met een Verslaving. Deze kinderen lopen een groter risico om later zelf psychische problemen en/of een verslaving te ontwikkelen (zie onderstaande factsheet). In Nederland gaat het om ongeveer 577.000 kinderen van 405.000 ouders.

Door de coronacrisis zijn de scholen lange tijd gesloten geweest. Daardoor brengen ouders en kinderen (gedwongen) veel tijd met elkaar door, wat kan zorgen voor uitdagingen, zoals thuiswerken combineren met thuisonderwijs, en spanningen omdat psychische problemen en/of verslavingen zoals een alcoholverslaving kunnen verslechteren. Door het sluiten van de horeca, en de stress die de coronacrisis kan opwekken, is het ook mogelijk dat bijvoorbeeld drinkpatronen van alcohol in de thuisomgeving veranderen. Daar komt bovenop dat in veel gevallen de hulpverlening is weggevallen of omgezet in een nieuwe vorm (bijv. digitaal via videobellen), waardoor KOPP/KOV nu extra kwetsbaar zijn. Vanaf 8 juni gaan de basisscholen weer compleet open en vanaf 2 juni mag het middelbaar onderwijs haar deuren weer openen, mits de 1,5 meter afstand regel wordt gehandhaafd. Veel ouders zullen echter de komende tijd nog thuiswerken. Gemeenten kunnen een rol spelen in het ondersteunen van zorgprofessionals en leerkrachten nu de scholen weer openen en het openbare leven zich langzaamaan hervat. Hieronder een lijst van interessante tips en materialen die ter inspiratie kunnen dienen:

  • Het Coronadossier Jeugd bevat de pagina ‘ondersteuning KOPP/KOV voor professionals, kinderen, ouders en naasten’ met uitgebreide informatie en links naar materialen en kennis die in de gemeente verspreidt kunnen worden of van pas kunnen zijn.
  • Het Trimbos Instituut biedt ook een pagina met aandachtspunten voor gemeenten aan over wat zij beleidstechnisch kunnen doen rondom KOPP/KOV. Daarnaast is er de Factsheet KOPP/KOV die cijfers biedt over KOPP/KOV, informatie geeft over de gevolgen, signalen en risicofactoren en handvatten geeft voor preventie.
  • Breng deze tips voor hulpverleners, jeugdbeschermers en leerkrachten door de Academie voor Praten met Kinderen onder de aandacht bij de relevante beroepsgroepen in uw gemeente. Ook het NJI heeft informatie voor professionals rondom kwetsbaarheid vanwege problemen of een beperking bij ouders/opvoeders. Daarnaast zijn er 3 werkkaarten voor professionals, leerkrachten en kinderen met tips en handvatten over hoe te handelen tijdens de coronacrisis. Het landelijk platform KOPP/KOV heeft ook een lijst met tips voor leerkrachten opgesteld.
  • Lees de 11 tips voor gemeenten ter ondersteuning van mantelzorgers van mensen met psychische klachten in coronatijd en breng ze in de praktijk.
  • Kijk ook naar wat andere gemeenten doen. Er zijn al diverse initiatieven van gemeenten om kinderen in een kwetsbare positie te ondersteunen. Dit kan als inspiratie dienen voor andere gemeentes.

Gerelateerde pagina's