Interventies alcoholgebruik eerste- en tweedelijnszorg

Dit item maakt deel uit van dossiers: Alcohol en de SEH, Alcohol in de huisartsenpraktijk
Ga direct naar achtergrondinformatie


Er zijn verschillende kortdurende interventies die ingezet kunnen worden bij het bespreekbaar maken van schadelijk alcoholgebruik en het toeleiden naar hulp in de eerste- en tweedelijnszorg. Hieronder staan online interventies voor volwassenen die, zelfstandig of met begeleiding (blended zelfhulp), willen minderen of stoppen met alcohol drinken.

Beschikbare online alcoholinterventies met goede aanwijzingen voor effectiviteit

Minder drinken app
Cursus voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen of stoppen. Met een zelftest wordt bekeken of de cursus aansluit op het drinkgedrag.
Kosten: €19,95 (begeleide versie is gratis).

Jellinek Zelfhulp Alcohol
Online programma van 6 weken voor volwassenen om zelfstandig het alcoholgebruik te minderen of stoppen. Met een forum voor deelnemers.
Kosten: gratis.

Alcohol en ik
Online training van 5 tot 6 weken voor volwassenen om bewust te worden van je alcoholgebruik en te minderen of stoppen.
Kosten: gratis.

Alcoholdebaas
Website met informatie over alcohol, een actief en anoniem forum en mogelijkheid tot gratis en anoniem advies van een hulpverlener. Na het advies volgt eventueel online behandeling met als doel stoppen met drinken of verantwoord drinken.

Alcohol onder controle
Online programma van 12 tot 16 weken met deskundige hulp/begeleiding, voor volwassenen die hun alcoholgebruik willen minderen of stoppen. Vergoeding via basisverzekering.

Alcohol en ouderen
Website die ouderen bewust maakt van hun alcoholgebruik. Inclusief zelfhulpmodule om grip te krijgen op het alcoholgebruik.
Kosten: 7 euro voor een jaar gebruik van alle Mirro modules.

Alcoholvrijzwanger.nl
Cursus voor zwangere vrouwen die meer willen weten over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. In de cursus krijgen zij informatie, zijn er filmpjes, vragen en persoonlijke adviezen. De cursus is opgebouwd uit drie sessies, die ieder ongeveer twintig minuten duren.
Kosten: gratis.

Overige online interventies

Naast deze online alcoholinterventies met goede aanwijzingen voor effectiviteit, zijn er ook online alcoholbehandelingen beschikbaar die binnen of buiten de huisartsenpraktijk uitgevoerd kunnen worden. Bekijk voor actuele informatie over deze interventies de "toolkit”.


Nieuws

Lopend onderzoek

Links

 • Alcoholgebruik onder 55-plussers
  Onderzoek van het Trimbos-instituut naar de aard en omvang van het alcoholgebruik bij 55-plussers.
 • Kennis en rolopvatting van professionals gedurende ‘Alcohol mij ‘n zorg?!’
  Integrale aanpak vroegsignalering alcoholgebruik bij ouderen in de eerste lijn. Dit rapport beschrijft een implementatietraject om de deskundigheid van professionals op het gebied van signaleren en bespreken van problematisch alcoholgebruik bij ouderen te bevorderen. (PVA, juni 2014).
 • Maxx app
  Gratis app die je ondersteunt bij het minderen of stoppen van alcoholgebruik.
 • Online training Mijn Koers
  Mijn Koers is een online training van het Trimbos-instituut die ondersteunt bij het minder drinken. Het bevat informatie die specifiek van belang kan zijn voor mensen die kanker hebben (gehad), zoals de invloed van alcohol op kanker en herstel.
 • Prevention of risky alcohol consumption in primary health care. Do professionals care?
  Dit proefschrift laat zien hoe preventieve zorgverlening in de huisartsenpraktijk ten aanzien van overmatig alcoholgebruik kan worden verhoogd. Training en ondersteuning gecombineerd met financiële vergoedingen bevorderen screening en kortdurende interventiezorg. Proefschrift Myrna N. Keurhorst, Nijmegen, 2016.

Laatst gewijzigd: woensdag 11 september 2019 11:47