Effecten per glas alcohol

Ga direct naar achtergrondinformatie


In onderstaande tabel zijn de acute effecten van alcohol per glas beschreven. De tabel geeft een indicatie van de effecten die gelden voor een ervaren drinker.

Er is echter grote variatie in de manifestatie en de ervaring van de effecten. Mensen die niet regelmatig drinken én jongeren, kunnen bij veel minder glazen een veel sterker effect verwachten. Bij jongeren neemt met name het ongeremde gedrag meer toe omdat de prefrontale cortex bij hen nog niet volledig is ontwikkeld. Zij hebben echter minder snel last van verstoring van coördinatie en motoriek. Met een glas wordt een standaardglas bedoeld.

1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen - ontremd

Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.

3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten

Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect).

7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat - dronken

Alle eerder genoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.

15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos

Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.

20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out

Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.


Gerelateerde pagina's

Nieuws


Laatst gewijzigd: dinsdag 15 mei 2018 14:56