Alcoholgebruik en ondergewicht

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcohol en gewicht
Ga direct naar achtergrondinformatie


Hoewel overmatig en zwaar drinken kunnen leiden tot gewichtstoename en obesitas, kunnen ze bij bepaalde groepen mensen ook leiden tot gewichtsafname en ondergewicht. Vaak is er bij die groepen mensen een relatie met een onderliggende eetstoornis. Zo wordt bij jonge mensen en studenten die veel drinken het fenomeen ‘drunkorexia’ gezien. Drunkorexia (geen medisch erkende term) wordt gedefinieerd als het overslaan van maaltijden en extreem sporten om te compenseren voor calorieën die in de gedronken alcohol zitten, en zoveel drinken dat het tot overgeven leidt [1].

Ook bij mensen met een stoornis in het gebruik van alcohol wordt soms ondergewicht gezien. Hier kunnen een heel aantal verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen, waaronder verwaarlozing, overslaan van maaltijden en veranderingen in absorptie door de darmwand [2]. Maar daarnaast kan de aanwezigheid van een eetstoornis ook hier een rol spelen. Een deel van de mensen met een eetstoornis ontwikkelt in de toekomst daarnaast ook nog een probleem met alcoholgebruik [3].


Referenties

  1. Chambers, R A. 2008. Drunkorexia. J Dual Diag, 4: 414–416. 
  2. Bode, C., & Bode, J. C. (2003). Effect of alcohol consumption on the gut. Best practice & research Clinical gastroenterology, 17(4), 575-592.
  3. Franko DL, Dorer DJ, Keel PK, Jackson S, Manzo MP, Herzog DB (2005). How do eating disorders and alcohol use disorder influence each other? Int J Eat Disord. 2005 Nov;38(3):200-7.

Laatst gewijzigd: dinsdag 1 december 2020 14:48