Alcoholpreventie en het coronavirus (COVID-19)

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcohol en het coronavirus (COVID-19)
Ga direct naar achtergrondinformatie


Door het coronavirus (COVID-19) is face-to-face alcoholpreventie in de school- wijk-, werk- en zorgsetting (tijdelijk) niet altijd mogelijk indien mensen vanwege klachten in quarantaine moeten. Online/mobiele alcoholpreventie (e/m-Health) kan dan worden ingezet om het (tijdelijk) wegvallen van face-to-face alcoholpreventie op te vangen.

Onderstaand een overzicht van de beschikbare online alcoholinterventies met goede aanwijzingen voor effectiviteit voor de verschillende doelgroepen:

Langdurige online alcoholinterventie die dynamische ondersteuning biedt voor jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) om minder alcohol te drinken. Aan de hand van een zelf gesteld doel (aantal glazen dat men in een week minder wil drinken) en op basis van dagboek data, krijgen gebruikers wekelijks een passende oefening, en wordt succes bekrachtigd.

Kortdurende online alcoholinterventie die eenmalig persoonlijk advies geeft over het alcoholgebruik van jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) en wat voor gevolgen dit heeft voor hun gezondheid én hun financiën. Daarnaast geeft het inzicht in het alcoholgebruik van leeftijdsgenoten om mispercepties over sociale normen over alcoholgebruik te corrigeren. Bovendien worden ze uitdaagd om minder te drinken in situaties waarin zij het moeilijk vinden om weerstand te bieden tegen alcohol.

Maxx is voor mensen die minder of geen alcohol willen drinken. Deze gratis app helpt bij de voorbereiding van situaties waarin de gebruiker het lastig vindt om niet (te veel) te drinken. De app helpt het alcoholgebruik bij te houden middels een logboek, doelen te stellen en door moeilijke situaties heen te komen.

Online programma (gratis) van 6 weken voor volwassenen om zelfstandig het alcoholgebruik te minderen of stoppen. Met een forum voor deelnemers.

Cursus voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen of stoppen. Met een zelftest wordt bekeken of de cursus aansluit op het drinkgedrag.

Website met informatie over alcohol in het algemeen en hoe te stoppen of minderen met alcoholgebruik. Ook staat hier informatie over hulp bij stoppen met alcohol met een hulpverlener, zelfhulpgroepen of opname in een kliniek. Een aantal van deze initiatieven vindt online plaats.

 


Gerelateerde pagina's

Nieuws


Laatst gewijzigd: dinsdag 14 september 2021 09:45