Alcohol en sportverenigingen

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcohol, gemeenten en het coronavirus (COVID-19)
Ga direct naar achtergrondinformatie


De coronamaatregelen zijn bij sportverenigingen weer versoepeld, wat betekent dat sportkantines hun deuren weer mogen openen. Om te zorgen dat de coronamaatregelen goed worden nageleefd, is het van belang dat er verantwoord met alcohol wordt omgegaan bij sportvereniging en in hun kantines. Het gebruik van alcohol kan er namelijk voor zorgen dat de maatregelen minder goed worden nageleefd. Daar komt bij dat sport en alcohol nauw met elkaar verbonden zijn [1]. Ook wordt de leeftijdsgrens voor alcohol slecht nageleefd in sportkantines (23,9% juiste naleving in 2020) [2]. De coronamaatregelen kunnen een aanleiding zijn om verantwoord alcoholbeleid in sportkantines te bespreken met sportverenigingen en hier eventueel in te ondersteunen.

Hoe kan een gemeente hiermee aan de slag?

  • De infosheet Verantwoord alcoholbeleid in sportkantines bevat redenen, tips, voorbeelden en concrete handvatten voor sportkantines om met hun alcoholbeleid aan de slag te gaan. De bijgevoegde checklist helpt bij het herzien of opstellen van het alcoholbeleid. Ook gemeenten kunnen deze infosheet goed gebruiken in de ondersteuning en begeleiding van sportkantines die met het alcoholbeleid aan de slag gaan.
  • Willen sportverenigingen aan de slag met een gezonde sportomgeving? Team:Fit coaches kunnen hen hierin ondersteunen op de thema’s voeding, roken én alcohol. Meer informatie is te vinden op de Team:Fit website.

Gerelateerde pagina's

Nieuws

Referenties

  1. de Vos, B., Swankhuisen, C. en Meijer, N. (2020). Sport en alcohol onlosmakelijk verbonden? Onderzoek naar normalisering van alcoholgebruik in de sportomgeving. Den Haag: Tabula Rasa.
  2. Wolters, T., van Amerongen, G., Hessels, M., Geerlings, M., et al. (202119). Landelijk onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens bij alcohol- en tabaksverkoop aan minderjarigen in 202018. Nijmegen: Objectief.

Laatst gewijzigd: dinsdag 14 juli 2020 10:04