Alcohol en sportverenigingen

Dit item maakt deel uit van dossier: Alcohol, gemeenten en het coronavirus (COVID-19)
Ga direct naar achtergrondinformatie


De coronamaatregelen zijn ook bij sportverenigingen versoepeld. De versoepeling van de maatregelen kan een aanknopingspunt zijn om als gemeente in gesprek te gaan met sportverenigingen. Dit kan een goed moment zijn om ook verantwoord alcoholbeleid in sportkantines te bespreken en hier eventueel in te ondersteunen. Sport en alcohol zijn namelijk nauw met elkaar verbonden (1). Ook wordt de leeftijdsgrens voor alcohol slecht nageleefd in sportkantines (20,2% juiste naleving in 2018) (2).

Hoe kan een gemeente hiermee aan de slag?

  • De infosheet Verantwoord alcoholbeleid in sportkantines bevat redenen, tips, voorbeelden en concrete handvatten voor sportkantines om met hun alcoholbeleid aan de slag te gaan. De bijgevoegde checklist helpt bij het herzien of opstellen van het alcoholbeleid. Ook gemeenten kunnen deze infosheet goed gebruiken in de ondersteuning en begeleiding van sportkantines die met het alcoholbeleid aan de slag gaan.
  • Willen sportverenigingen aan de slag met een gezonde sportomgeving? Team:Fit coaches kunnen hen hierin ondersteunen op de thema’s voeding, roken én alcohol. Meer informatie is te vinden op de Team:Fit website.

Gerelateerde pagina's

Nieuws

Referenties

  1. de Vos, B., Swankhuisen, C. en Meijer, N. (2020). Sport en alcohol onlosmakelijk verbonden? Onderzoek naar normalisering van alcoholgebruik in de sportomgeving. Den Haag: Tabula Rasa.
  2. Wolters, T., van Amerongen, G., Geerlings, M., et al. (2019). Landelijk onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens bij alcoholverkoop aan minderjarigen in 2018. Nijmegen: Objectief.

Laatst gewijzigd: dinsdag 14 juli 2020 10:04