Editorial nieuwsbrief

Nieuw dossier: Alcoholgebruik en sociale wijkteams – Maart 2019

In 2018 maakte het Trimbos-instituut met instellingen voor verslavingszorg een strategische verkenning over alcoholpreventie door sociale wijkteams. Bij veel wijkteams bleken de kennis en vaardigheden om alcoholgebruik goed te kunnen signaleren, bespreekbaar te maken en cliënten te motiveren beperkt. Ook waren aanbod en werkwijze van de verslavingszorg en mogelijkheden voor contact, consultatie en doorverwijzing vaak onbekend.

Het nieuwe dossier 'Alcoholgebruik en sociale wijkteams' is ontwikkeld op basis van adviezen van experts van instellingen voor verslavingszorg. Het ondersteunt preventiewerkers om het thema alcoholpreventie en vroegsignalering beter te positioneren binnen sociale wijkteams en gemeenten. Ook biedt het kennis en ervaring uit de praktijk om onderlinge samenwerking op te bouwen, te verbeteren en te inspireren.

Naast dit dossier vindt u in deze nieuwsbrief in de rubriek ‘Uitgelicht’ een bijdrage van Marlous Tuithof, epidemioloog bij het Expertisecentrum Alcohol. En natuurlijk ook deze keer een overzicht van de belangrijkste nieuwe studies en andere nieuwsberichten omtrent alcohol en alcoholpreventie. Wilt u ons nieuws vaker volgen? Check dan regelmatig de nieuwsberichten op onze site.

Carmen Voogt, projectleider Expertisecentrum Alcohol

Eerdere Editorials

Eerdere editorials zijn hier te vinden.