Editorial nieuwsbrief

Nieuwe dossiers: Alcohol en zwangerschap & Alcohol en gewicht

 

Nieuwe dossiers: Alcohol en zwangerschap & Alcohol en gewicht

Het is inmiddels twee jaar geleden dat het Nationaal Preventieakkoord is ondertekend. Eén van de doelstellingen binnen het Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik is om Nederlanders beter bekend te maken met de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik voor de drinker zelf en anderen in de maatschappij.

In hoeverre zijn Nederlanders op de hoogte van de gevolgen van alcoholgebruik? Het Trimbos-instituut deed onlangs, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onderzoek naar deze vraag. Wat blijkt: weinig Nederlanders zijn zich ervan bewust dat overmatig alcoholgebruik het risico op verschillende soorten kanker en dementie vergroot. Daarnaast is de maatschappelijke schade door alcohol groter dan verwacht. Zo schat men bijvoorbeeld de jaarlijkse kosten van alcohol voor de maatschappij lager in dan de werkelijke kosten van 2,3 tot 4,2 miljard euro. Ook weten weinig mensen dat alcoholgebruik vaak een rol speelt bij vroegtijdig overlijden van jongeren en jongvolwassenen. Benieuwd of uw kennis hierover up-to-date is? Test het hier.

Een doelstelling van het akkoord is ook om mensen met een kinderwens bewuster te maken van de invloed van alcohol op hun vruchtbaarheid (mannen) en de foetus (vrouwen). Wat weten we eigenlijk over het gebruik van alcohol vlak vóór en tijdens de zwangerschap? Wat zijn de mogelijke risico’s voor het (on)geboren kind? Is er een ‘veilige’ ondergrens van alcoholgebruik vast te stellen rondom de zwangerschap? In ons nieuwe dossier Alcohol en zwangerschap proberen wij antwoord te geven op deze vragen.

Het nieuwe dossier Alcohol en gewicht geeft antwoord op de vraag of je van alcohol aankomt. En dat antwoord is minder simpel dan je misschien zou denken. De relatie tussen alcohol en een toename in lichaamsgewicht wordt in het dossier verklaard, evenals waarom mensen met een alcohol-afhankelijkheid soms juist mager zijn. Een interessant dossier, zeker gezien de toenemende aandacht voor gezondheidsproblemen die samenhangen met overgewicht.

Naast twee nieuwe dossiers, deelt Caroline Poorterman (verloskundige, voorlichter en mede-auteur van het Zwangerschapshandboek “Oei ik groei”) haar ervaring hoe het is om in gesprek te gaan met aanstaande ouders over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Lees het allemaal in haar column.

Momenteel wordt de nieuwe Alcoholwet in de Tweede Kamer behandeld. Stukje geschiedenis? Lees hier hoe en waarom alcoholwetgeving tot stand is gekomen en hoe dit zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

We sluiten deze nieuwsbrief af met een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke publicaties en nieuwsberichten omtrent alcohol(preventie). Meer (wetenschappelijk) nieuws? Check dan regelmatig de nieuwsberichten op onze site.

Carmen Voogt & Camilla de Jong,

Expertisecentrum Alcohol

 

Eerdere Editorials

Eerdere editorials zijn hier te vinden.