Editorial nieuwsbrief

Nieuwe dossiers: Alcohol, gemeenten en COVID-19 & Alcohol en Sport

Beste lezer,

De eerste fase van de coronacrisis met de lockdown ligt achter ons. We zitten inmiddels in de tweede fase waarin het weer mogelijk is om niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis alcohol te drinken. De behoefte om te ontladen is voor velen groot na maanden thuis. Genieten van een drankje op het terras, het bekijken van een film in de bioscoop en museumbezoek: het is allemaal weer mogelijk.

Een nieuwe fase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Want, hoe ga je om met het handhaven van de 1,5 meter afstandsmaatregel als mensen onder invloed zijn? En, hoe zorg je ervoor dat diegenen die verslavingshulpverlening nodig hebben dit ook tijdig krijgen? In ons nieuwe dossier Alcohol, gemeenten en COVID-19 proberen wij antwoord te geven op dergelijke vragen.

We houden ons natuurlijk ook nog bezig met niet-corona gerelateerde onderwerpen. Zo hebben we een nieuw dossier Alcohol en sport. In dit dossier wordt de relatie tussen alcohol(gebruik) en sport besproken, de wetten en afspraken over alcoholreclame en alcoholbeelden in de sport. De doelstellingen, ambities en acties in het Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik voor het creëren van een gezonde sportomgeving worden nader toegelicht en er wordt een overzicht gegeven van de tools en materialen die beschikbaar zijn voor sportverenigingen over dit thema. Wilt u weten hoe u aan de slag kunt gaan met een verantwoord alcoholbeleid in sportkantines? Wij hebben tips en voorbeelden voor u op een rij gezet in de Infosheet Verantwoord alcoholbeleid in sportkantines.

In deze nieuwsbrief leest u ook over een interview met Simon de la Parra, samen met Lukas Besseling pachter van sportkantine Nummer Veertien, de sportkantine van de grootste sportvereniging van Nederland, SV Kampong. We spraken over alcoholbeleid binnen de horeca van een sportvereniging en over de uitdagingen die de coronacrisis met bijbehorende maatregelen met zich meebrengt.

We sluiten deze nieuwsbrief af met een overzicht van de belangrijkste nieuwsberichten en wetenschappelijke publicaties omtrent alcohol(preventie). Daaronder bijvoorbeeld een bericht over de impact van gezondheidswaarschuwingslabels op de selectie en consumptie van alcoholhoudende dranken en etenswaren. Wilt u meer (wetenschappelijk) nieuws? Check dan regelmatig de nieuwsberichten op onze site.

Zorg goed voor jezelf en anderen.

Carmen Voogt & Camilla de Jong,

Expertisecentrum Alcohol

 

 

 

 

Eerdere Editorials

Eerdere editorials zijn hier te vinden.