Alcohol, gemeenten en het coronavirus (COVID-19)

De coronacrisis brengt de nodige uitdagingen en risico’s met zich mee, ook op het gebied van alcoholgebruik- en beleid. Dit dossier gaat dieper in op gebieden waar gemeenten een belangrijke rol kunnen spelen. De volgende onderwerpen komen aan bod: 1) welke uitdagingen gelden in de verschillende fasen van de coronacrisis, 2) heropening van de horeca en handhaving van de Drank- en Horecawet, 3) vroegsignalering van alcoholproblematiek, 4) alcoholbeleid in sportkantines, 5) zinvolle vrijetijdsbesteding voor jongeren als beschermende factor voor middelengebruik, 6) KOPP/KOV ten tijde van de coronacrisis. Tot slot vindt u een overzicht van links naar relevante organisaties die gemeenten kunnen ondersteunen bij samenhangende vraagstukken die de coronacrisis met zich meebrengt.

Wat doet de coronacrisis met ons alcoholgebruik en hoe kunnen professionals hier effectief op acteren? Lees het in onze infosheet Alcoholgebruik tijdens de coronacrisis - Wat je moet weten als professional.

Meer informatie over de invloed van de coronacrisis met betrekking tot het gebruik van alcohol, is te vinden in het dossier 'Alcohol en het nieuwe coronavirus (COVID-19)'.

Laatst bijgewerkt op: 16-10-2020


Contactpersoon: Ninette van Hasselt