Alcohol en zwangerschap

Alcohol drinken vóór of tijdens de zwangerschap is niet gebruikelijk: veel vrouwen lijken bewust te stoppen met het drinken van alcohol vanwege een zwangerschapswens of stoppen op het moment dat zij zwanger zijn. Maar er zijn ook vrouwen die vóór of tijdens de zwangerschap wél alcohol drinken.

Het drinken van alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap wordt in Nederland afgeraden door de Gezondheidsraad [1]. Er is veel onduidelijkheid over de potentiele negatieve effecten van alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap bij vrouwen die borstvoeding geven, zeker bij kleine hoeveelheden.

Recente studies vergroten het bewijs over de schadelijkheid van alcohol in het algemeen. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom om niet of maximaal één glas alcohol per dag te drinken. Extra waakzaamheid is geboden met betrekking tot het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Het is niet mogelijk een ‘veilige’ ondergrens van alcoholconsumptie vast te stellen rondom de zwangerschap. Daarom wordt de zogenaamde nulnorm gehanteerd: de enige veilige situatie is het niet drinken van alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap.

Dit dossier toont beschikbare prevalentiecijfers rondom alcoholgebruik in Nederland vlak vóór en tijdens zwangerschap. Het dossier biedt een overzicht van beschikbare kennis over de mogelijke risico’s van alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap, factoren die samenhangen met alcoholgebruik vóór en tijdens de zwangerschap en de doelstellingen in het Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik.

Samengesteld in samenspraak met de multidisciplinaire FASD-werkgroep van het Gouverneur Kremers Centrum-Maastricht University en de FAS-stichting.

 

Alcohol en zwangerschap

Niamh Fitzgerald vertelt in deze video over het effect van alcohol drinken tijdens de zwangerschap en de uitdagingen die verloskundigen ervaren bij het communiceren van richtlijnen over het drinken van alcohol.

 

 

  1. Gezondheidsraad (2005). ‘Dossier Risico’s van alcoholgebruik bij conceptie, zwangerschap en borstvoeding’. Gezondheidsraad: Den Haag. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2005/01/27/risico%E2%80%99s-van-alcoholgebruik-bij-conceptie-zwangerschap-en-borstvoeding

Contactpersoon: Daan Sartorius