Agenda

Wij checken regelmatig of evenementen doorgaan of niet of eventueel online plaatsvinden in verband met de coronacrisis. Voor de meest actuele stand van zaken; kijk op de website van het evenement zelf.

Bent u betrokken bij de organisatie van relevante studiedagen, congressen of trainingen over alcohol en alcoholpreventie en staat deze nog niet op de agenda van het Expertisecentrum Alcohol? Stuur dan uw opgave naar expertisecentrumalcohol@trimbos.nl, zodat wij de studiedag, congres en/of training op de website kunnen plaatsen.

Webinar: Risicogestuurd toezicht DHW, hoe doe je dat?

woensdag 21 april 2021

Kent u de ‘Handreiking toezicht DHW’? Op dit kennisplatform vindt u informatie over risicogestuurd toezicht, de testkopersmethode en de aanpak van doorschenken dronkenschap. Tijdens dit webinar zoomen we specifiek in op risicogestuurd toezicht. Door toezicht risicogestuurd in te regelen bereikt u als gemeente het meeste effect met de beschikbare capaciteit, maar hoe doet u dit dan? Momenteel zijn we in diverse Nederlandse gemeenten bezig met de ontwikkeling van werkwijzen om risicogestuurd toezicht op de DHW te verbeteren. We spreken over de ervaringen van verschillende gemeenten uit het land om u te inspireren voor de implementatie en/of aanscherping van risicogestuurd toezicht in uw gemeente!

Meer informatie

Webinar: Het gebruik van testkopers in de nieuwe Alcoholwet

woensdag 12 mei 2021

Hoe houdt u als gemeente toezicht op de naleving van de leeftijdsgrens? Het inzetten van testkopers is een efficiënt instrument dat hiervoor gebruikt kan worden. Maar de inzet van testkopers als handhavingsinstrument is niet zo makkelijk als men soms denkt. Het proces bestaat uit juridische en bestuurlijke uitdagingen. Tijdens dit webinar leert u alle ins en outs op het gebied van de inzet van testkopers. We nemen u mee in de implementatie van deze methode in uw uw gemeente. Een ervaringsdeskundige geeft praktische tips die gebruikt kunnen worden bij de planning en daadwerkelijke uitvoering van deze controles. En ook het lastigste onderdeel van dit handhavingsinstrument komt aan bod: het schrijven van een juridische houdbaar proces-verbaal.

Meer informatie

Webinar: Alcoholbeleid in de (gezonde) sportomgeving

dinsdag 25 mei 2021

In het Nationaal Preventieakkoord zijn ambities en doelstellingen afgesproken om sportverenigingen te helpen bij een passend alcoholbeleid om problematisch alcoholgebruik tegen te gaan en een grotere naleving op alcoholgebruik van jongeren onder de 18 jaar. Als gemeente speelt u een belangrijke rol in de handhaving op de horecavergunning van sportverenigingen. In dit praktijkgerichte webinar krijgt u inzicht in de beschikbare ondersteuning voor sportverenigingen en hoe u hier gebruik van kunt maken. NOC*NSF vindt het belangrijk dat er goed wordt omgegaan met alcohol en sport. Daarom hebben wij in samenwerking met een aantal andere organisaties zoals Stichting Jeugd & Alcohol en Team:Fit (werkwijze JOGG) de ‘richtlijnen alcohol en sport’ ontwikkeld. Wij staan we stil bij hoe u deze inzet en welke andere mogelijkheden er nog meer zijn om aan de slag te gaan met een passend alcoholbeleid. De Team:Fit Coach laat zien hoe de sportlocaties begeleid worden op het thema alcohol en hoe we hier samen in kunnen optrekken. Het webinar start om 13.30 uur en duurt tot uiterlijk 15.00 uur.

Meer informatie

European Implementation Event 2020 - Rotterdam (verplaatst naar 27 en 28 mei 2021)

donderdag 27 mei 2021 t/m vrijdag 28 mei 2021

Het congres is verplaatst naar 27 en 28 mei 2021 . At the EIE2020, Implementation – the translation, uptake and integration of research findings within the daily routines of human services – takes centre stage. As an attendee, you will learn about latest, cutting-edge implementation science and practice; participate in inspiring and surprising discussions with international colleagues; expand your professional network; and be inspired by the diversity of this exciting discipline.

Meer informatie

Webinar: Als het drinken van alcohol een probleem wordt. Een zaak van burger en gemeente

maandag 31 mei 2021

Welke rol heeft u als gemeente in het aanpakken van alcoholproblematiek? Hoe herkent u ‘de probleemdrinker? Hoe kunt u problematisch alcoholgebruik onder ouderen (op tijd) ombuigen? En wat is het aanbod aan e-health interventies? Dit webinar heeft tot doel om lokale beleidsmakers te inspireren om vroegsignalering van alcoholproblematiek op te nemen en uit te werken in lokaal alcoholbeleid. Deelnemers maken in dit webinar kennis met de producten van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) die het lokale alcoholbeleid kunnen ondersteunen. Daarnaast gaan we specifiek in op alcoholproblematiek onder ouderen en presenteren we een nieuw ontwikkelde interventie-lijn om probleemdrinken zelf aan te pakken. Alcoholgebruik is in Nederland volledig sociaal geaccepteerd terwijl het een middel is met twee gezichten. Het drinken van alcohol wordt geassocieerd met gezelligheid, feesten en het vieren van belangrijke gebeurtenissen in het leven. Het meer duistere gezicht van alcohol kennen we ook, maar is vaak moeilijk bespreekbaar. Op het hebben van een alcoholprobleem heerst zelfs een taboe. Drinkers hebben een eigen verantwoordelijkheid om te voorkomen dat alcoholgebruik ontspoort, maar een maatschappij die tolerant staat ten opzichte van alcoholgebruik en het middel zo makkelijk beschikbaar maakt, heeft net zo goed een verantwoordelijkheid om zich te bekommeren over mensen bij wie gebruik problematisch wordt. Gemeentelijk alcoholbeleid is bij uitstek geschikt om probleemdrinken te herkennen, drinkers op een laagdrempelige manier te motiveren om minder te drinken en de probleemdrinker te ondersteunen in het zetten van de eerste stap naar adequate hulp. Het webinar start om 14.00 en duurt tot ca. 15.30 uur

Meer informatie

46th Annual Alcohol Epidemiology Symposium of the Kettil Bruun Society (online)

maandag 31 mei 2021 t/m vrijdag 4 juni 2021

The primary purpose of the symposium is to provide a forum where researchers involved in studies on alcohol can exchange ideas about their ongoing research. The scope of the symposium includes studies of the determinants and consequences of drinking, drinking cultures and patterns, social and institutional responses to drinking related harms prevention and care.

Meer informatie

12th International Conference on Nightlife, Substance Use and Related Health Issues

woensdag 2 juni 2021 t/m vrijdag 4 juni 2021

Meer informatie

De studententijd en middelengebruik: onlosmakelijk met elkaar verbonden? Samen werken aan een gezonde studententijd

donderdag 3 juni 2021

Welke rol kunt u als gemeente pakken binnen het thema studenten en middelengebruik? En waarom is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan? In deze webinar nemen de sprekers u mee in hoe u lokaal een integrale aanpak rondom studenten kunt opzetten. De kern? Werk samen met onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en de instelling voor verslavingszorg en maak afspraken met elkaar. Klinkt logisch, maar toch is het in de praktijk soms best een uitdaging. Wilt u weten hoe u dat doet? Dat hoort u in deze webinar! En heeft u zelf goede voorbeelden of ideeën: u bent van harte welkom om deze met ons te delen. Ook is er alle ruimte om de sprekers vragen te stellen. Meld u dus snel aan!

Meer informatie

11th European Society for Prevention Research Conference and Members' Meeting (verplaatst naar 1 juli 2021)

donderdag 1 juli 2021

Vanwege het coronavirus is het congres verplaatst naar 1 juli 2021. Our theme this year is ‘Make prevention science relevant for all: co-production and impact’ and our keynotes and special sessions will focus on reducing the gap between science and practice in prevention, understanding co-production and the role of policy makers, practitioners, communities and researchers to develop efficacious, sustainable and cost-effectiveness prevention interventions in practice.

Meer informatie

23rd International Council on Alcohol, Drugs and Traffic Safety (ICADTS) Conference

zaterdag 28 augustus 2021 t/m dinsdag 31 augustus 2021

The International Council on Alcohol, Drugs and Traffic Safety (ICADTS) Conference brings together delegates from the areas of public health and safety, traffic, and transport psychology, public health, law, medicine, economics, law enforcement, public policy, education, pharmacology, toxicology, forensic science, human factors, and alcohol intervention and rehabilitation. De Doelen, Rotterdam, The Netherlands

Meer informatie

EUFASD 2020 Conference (verplaatst naar 12 t/m 15 september 2021)

zondag 12 september 2021 t/m woensdag 15 september 2021

Het congres is verplaatst naar 12 t/m 15 september 2021, meer informatie volgt. Welcome to EUFASD 2020 in the charming town of Arendal in Southern Norway! The first Regional Competence Center for children with prenatal alcohol/drug exposure in the Nordic countries is proud to host this exciting cutting-edge conference for the first time in Norway. The conference will bring together clinicians, academics, educators, non-governmental organizations and charities, legislators and politicians, lawyers and individuals involved in the criminal justice system, birth and adoptive families together with individuals who themselves have FASD. The aim is to increase knowledge and awareness, and to help promote the understanding of FASD in Norway, the Nordic countries, Europe and internationally.

Meer informatie

17th Annual International INEBRIA Conference

woensdag 22 september 2021 t/m vrijdag 24 september 2021

Brief interventions can play an integral role in addressing the burden, harms and societal costs associated with alcohol use. However, there is limited uptake of brief interventions in culturally diverse and low resource settings. This necessitates a critical appraisal of what we have achieved until now as a field, and debate and discussion on the next steps for brief interventions in specific cultural contexts. We anticipate that the conference will provide an opportunity for practitioners, implementers, academics, policy-makers, and various other State actors to influence the agenda for brief interventions. Our ultimate goal is to change the way we conceptualise addictions care particularly in low resource settings. Goa, India

Meer informatie

14th EPH Conference - Dublin, Ireland

woensdag 10 november 2021 t/m zaterdag 13 november 2021

Theme of EPH Conference 2021 is: Our Food, Our Health, Our Earth : A Sustainable Future for Humanity. The conference will be held in the Convention Centre Dublin, Ireland. More information on the programme, registration and accommodation will follow. Organization: European Public Health Conference.

Meer informatie